Programma 3 Veiligheid

Trends en ontwikkelingen

De afgelopen jaren zijn meerdere veiligheidsonderwerpen benoemd in de begrotingen en het daarvan afgeleide Uitvoeringsplan Veiligheid. De toenemende jeugdcriminaliteit, de langdurige en zware overlastcasuïstiek (o.a. door personen met verward gedrag), huiselijk geweld en kindermishandeling, veilig uitgaan, verkeersveiligheid en de aanpak van ondermijning zijn complexe veiligheidsvraagstukken. Het zijn onderwerpen die veel impact hebben en een bedreiging kunnen vormen voor de veiligheid en het veiligheidsgevoel van onze inwoners. Deze complexe problematiek vraagt daarom om een bestendige en consistente aanpak.

Om acties en maatregelen gericht te laten plaatsvinden, werken we steeds meer informatiegestuurd. Dit doen we met behulp van het dashboard veiligheid. In het dashboard verzamelen we relevante data van de politie en analyseren die. Capaciteit kan zo gericht ingezet worden. Om goed in te spelen op de actualiteit, levert de politie de data maandelijks bij ons aan.

De data-analyses die we maken bieden goed inzicht in zaken als het aantal inbraken, verkeersongevallen, ongeregeldheden in de horeca en dergelijke. Als we naar deze cijfers kijken, dan behoren we objectief gezien tot de veiligste 100.000+ gemeenten van Nederland. Andere, minder zichtbare vormen van criminaliteit zijn echter minder gemakkelijk in cijfers uit te drukken, terwijl deze de samenleving meer ontwrichten. Hiermee bedoelen we ondermijnende activiteiten zoals criminele uitbuiting, cybercrime, drugshandel, hennepplantages en drugslabs. Deze georganiseerde criminaliteit speelt zich vooral onder de oppervlakte af en is dus veel minder zichtbaar en meetbaar, maar heeft grote invloed op de subjectieve veiligheidsbeleving van onze inwoners. De aanpak hiervan is dan ook één van de hoofdprioriteiten in ons veiligheidsbeleid.

Deze pagina is gebouwd op 05/24/2024 14:26:46 met de export van 05/24/2024 14:20:34