Maatschappelijke Opvang (MO)/Brede aanpak dak- en thuisloosheid
De incidentele extra middelen die in 2021 door het Ministerie van VWS beschikbaar zijn gesteld voor de brede aanpak van dak- en thuisloosheid zijn in onze regio ingezet voor projecten die bijdragen aan sociale inclusie en het voorkomen van dakloosheid. De Brede aanpak is inmiddels afgesloten. Borging van de succesvolle projecten die vanuit de Brede Aanpak opgestart zijn, vindt plaats binnen het reguliere aanbod MO. Het gaat bijvoorbeeld om Kamers met Kansen, Interwonen en Huisvesting Paradijsvogels.
Wet inburgering
De leerroutes B1 en Z zijn door de arbeidsmarktregio Drenthe in het kader van de inburgering ingekocht. Echter is de aanbieder er, na aanvankelijke verbeteringen, niet in geslaagd voldoende taaldocenten aan te trekken waardoor er achterstanden zijn ontstaan bij de instroom naar het inburgeringstraject. Er wordt gewerkt aan een oplossing.
Alfa College en Drenthe College bieden inmiddels de onderwijsroutes aan in de Arbeidsmarktregio Drenthe (AMRD). Wie zien echter dat er uitval uit de onderwijsroute is waardoor het minimumaantal leerlingen dat nodig is om het traject kostendekkend te kunnen aanbieden niet wordt behaald. Dit betekent dat het budget voor de onderwijsroute wordt overschreden.
Opvang Oekraïne
Direct na de inval van Rusland in Oekraïne op 24 februari 2022 kwam de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Emmen op gang. Na de opening van de eerste opvanglocatie aan de Van Schaikweg groeide het aantal vluchtelingen uit Oekraïne gestaag, waarbij deze groei zich ook in 2023 heeft doorgezet. In 2023 is naast de opvang aan deVan Schaikweg en de opvang aan de Angelsloërdijk, in twee fases, een derde grote opvanglocatie in het centrum van Emmen geopend aan de Weerdingerstraat waar in totaal 400 plekken zijn gerealiseerd. Daarnaast is het aantal vakantiehuisjes dat voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen wordt gehuurd op recreatiepark Parc Sandur van 10 naar 15 gestegen. Dit betekent dat Emmen in 2023 in totaal 424 extra plekken heeft gerealiseerd en daarmee is gegroeid van 575 naar 990 opvangplekken voor ontheemde Oekraïners. Voor de locatie Angelsloërdijk is eind 2023 een nieuwe omgevingsvergunning aangevraagd en verstrekt, waarmee die opvanglocatie tot maart 2025 in gebruik kan blijven.
Naast het realiseren van huisvesting is de groei van het aantal Oekraïense vluchtelingen ook merkbaar op het gebied onderwijs (kinderen in de opvang zijn leerplichtig), werkgelegenheid en zorg. Op het gebied van onderwijs is de instroom van Oekraïense kinderen vanuit het anderstaligenonderwijs naar het reguliere onderwijs op gang gekomen en zijn er extra taallessen voor volwassenen georganiseerd. De zorg dreigde door de toename van het aantal Oekraïense vluchtelingen voor deze groep vast te lopen. Om deze zorg wel te kunnen leveren en de bestaande huisartsenpraktijken te ontlasten is in 2023 op de locatie Angelsloërdijk door de gemeente zelf een huisartsenpost (met basisarts) ingericht. Op het gebied van werkgelegenheid heeft de samenwerking met Menso erin geresulteerd dat 80% van de werkgerechtigde Oekraïense vluchtelingen aan een baan is geholpen.