Programma 1 Inwoners en Bestuur

Trends en ontwikkelingen

Tijdens de provinciale verkiezingen in maart 2023 bracht ongeveer de helft van alle stemgerechtigde inwoners van de gemeente Emmen haar stem uit. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in november 2023 was dit ongeveer 75%. In de dagelijkse praktijk zijn heel veel Emmenaren betrokken bij wat er in hun eigen wijk en dorp gebeurt. Dat zien we terug in allerlei vormen van participatie en samenwerking in onze gemeente: Bij projecten zoals de burgerbegroting in Emmerhout en Nieuw Dordrecht, het uitdaagrecht in Oranjedorp, de samenwerking met inwoners rondom de invulling van groene ruimte in de Delftlanden en bij de 76 ingediende voorstellen voor Idee voor mijn buurt. Met het digitale platform Open Stad ondersteunden we die samenwerkingstrajecten ook steeds meer digitaal.

We zien daarbij steeds dat er verschil is in de gemeente: er zijn inwoners, wijken en dorpen die heel actief zijn, maar er zijn ook wijken waarvoor dat minder geldt. Dat vraagt soms minder en soms meer van de gemeente om dezelfde doelen te bereiken voor alle inwoners. Uiteindelijk gaat het er dus steeds om te bekijken wat een passende aanpak is. Dit wordt ook duidelijk bij de pilot burgerbegroting die in 2024 afloopt en waar in 2023 met een motie aandacht voor werd gevraagd. Enkele EOP's doen hiermee goede ervaring op en creëren daarmee veel betrokkenheid onder inwoners van Emmerhout en Nieuw Dordrecht. Of en hoe de burgerbegroting zich kan ontwikkelen van pilot naar een breder structureel instrument, vraagt om een nadere verkenning door het gemeentebestuur.

De EOP’s zijn in deze samenwerking een vaste waarde en in elke wijk kan de rol van de EOP net andere accenten hebben, passend bij de aard van die wijk of dorp. In 2023 zagen we het belang om die structuur te behouden, maar ook om die duurzaam te versterken. Het kan een uitdaging zijn om vrijwilligers te vinden en te behouden om de EOP's op sterkte te houden. En daarnaast zijn de thema's die spelen soms complex en ingrijpend. Zowel EOP's zelf als de gemeente wil in de samenwerking investeren.

Dit is voor een aantal EOP's de aanleiding geweest om een werkgroep Participatie te vormen. In 2023 organiseerde deze werkgroep een reeks van vier gesprekken tijdens Platformavonden voor alle EOP's om te praten over hoe die samenwerking met de gemeente verloopt en hoe je die verbetert. De gemeente was hier nauw bij betrokken en ondersteunde dit proces door onafhankelijke begeleiding beschikbaar te stellen. De bevindingen die de werkgroep deed tijdens die gesprekken zullen in 2024 worden gedeeld.

We zien in 2023 steeds beter hoe de beweging Democratie Dichterbij verschillende sporen kent: Zowel het college, de raad, als de EOP's vinden de samenwerking tussen inwoners en gemeentebestuur belangrijk. Door met elkaar in gesprek te gaan over wat we onder goede samenwerking verstaan en welke verwachtingen je mag hebben over en weer, komen die sporen steeds dichter bij elkaar.

Deze pagina is gebouwd op 05/24/2024 14:26:46 met de export van 05/24/2024 14:20:34