Begin 2023 pakten de wethouders de rol van gebiedswethouders op, met name ook in de relatie en het contact met de Erkende Overleg Partners (verder: EOP’s). De samenwerking tussen gebiedswethouder en gebiedscoördinator blijkt daarin heel belangrijk. De kennis bij de coördinator van het gebied helpt de gebiedswethouder om zich het gebied meer “eigen” te maken. De Platform-overleggen van de EOP's zijn een belangrijk moment voor zowel EOP's als gebiedswethouder om op de hoogte te blijven van wat er speelt. Daarnaast zijn de gebiedswethouders present bij belangrijke momenten zoals 4 en 5 mei, de waarderingsavond voor de EOP's, bij nieuwe projecten en ontwikkelingen in wijken en buurten en brengen ze werkbezoeken aan organisaties en bedrijven. Inwoners, maar ook organisaties stellen de zichtbaarheid en aanwezigheid op prijs. Voor de gebiedswethouders geven deze momenten meer beeld en geluid bij datgene wat speelt.
Het gebiedswethouderschap krijgt zo na één jaar meer vorm, maar vraagt ook om doorontwikkeling. De samenwerking tussen de gebiedswethouder en de gebiedscoördinator, maar ook de verhouding tussen de gebiedswethouder en de portefeuillehouder, heeft tijd nodig om te groeien.
De participatie van kinderen en jongeren in de gemeente Emmen heeft onze bijzondere aandacht. In 2023 maakten we dat concreet met de installatie van nieuwe kinderraden, de installatie van de tweede kinderburgemeester én de installatie van de kindergemeenteraad. Zij laten de stem van de toekomstige generatie horen en gelden in de gemeente. Kinderen en jongeren zien zo hoe je al op vroege leeftijd mee kunt praten en doen in de gemeente Emmen. En oudere generaties laten zich zo verrassen door creatieve oplossingen van de kinderen en jongeren, die bijdragen aan inclusie en diversiteit. In programma 4 volgt een meer inhoudelijke toelichting op deze ontwikkeling.