Programma 5 Bouwen, Wonen en Milieu

Trends en ontwikkelingen

Klimaatadaptatie vraagt veel inzet en investeringen in de openbare ruimte. Bij de kadernota 2023 is structureel 1 miljoen euro als autonome ontwikkeling beschikbaar gesteld. Hierbij is het van belang dat de mogelijkheden voor adaptatie (en daarmee ook vergroening en versterking van de biodiversiteit) integraal onderdeel uitmaken van alle afwegingen van de gemeente voor de fysieke leefomgeving. Hiertoe is in 2021 een Uitvoeringsplan Klimaatadaptatie vastgesteld en is in 2023 de ontwikkeling van een integraal beleidsplan openbare ruimte (IBOR) opgestart (zie ook programma 7) welke in 2024 aan de raad wordt voorgelegd. Bij het IBOR worden inwoners en bedrijven nadrukkelijk betrokken, zodat er meer bewustwording voor klimaatadaptatie ontstaat en bereidwilligheid tot het nemen van de juiste maatregelen op particulier terrein.

In 2022 is onderzoek gedaan naar de ernst en omvang van de bodemdalingsproblematiek in het pilotgebied Nieuw-Amsterdam en omgeving. De resultaten van het onderzoek zijn in 2023 opgeleverd. De gemeente werkt hierin samen met de Provincie Drenthe en Waterschap Vechtstromen.  Er is in 2023 een subsidieregeling ingesteld waarmee bewoners nader gespecialiseerd onderzoek naar de fundering van hun eigen woning kunnen laten doen.
Er is voor eigenaar-bewoners, die onvoldoende eigen middelen hebben om te voorzien in eventueel noodzakelijk funderingsherstel, aansluiting gezocht bij het fonds Duurzaam Funderingsherstel. Het besef dat met deze regelingen het vraagstuk niet is opgelost, is reden om de inwoners te blijven informeren via het Servicepunt Bodemdaling. Een deel van het beschikbare budget is nog niet aangevraagd door de inwoners om onderzoek te laten doen naar de funderingsproblematiek.

In 2023 is gestart met de voorbereidingen van twee riolerings- en openbare gebiedsontwikkelingen (Orvelterbrink - Bargeres en Veldlaan - Angelslo), waarvoor een financiële bijdrage vanuit het Rijk in het kader van de Stimuleringsregeling Impulsgelden Klimaatadaptatie is aangevraagd en toegekend. De bijdrage is bedoeld voor de uitvoering van klimaatmaatregelen en de versnelling van de uitvoering van de klimaat adaptieve projecten. De projecten zijn in voorbereiding en worden in de loop van 2024 aanbesteed. In 2023 is een ook aanvraag ingediend voor twee andere riolering- en openbare gebiedsontwikkelingen: Dordsedijk in Klazienaveen en Hoofdstraat Zuid in Emmen. De totale bijdrage vanuit de Impulsgelden Klimaatadaptatie bedraagt ca. € 2 miljoen voor alle projecten.

Binnen de Samenwerking Noordelijke Vechtstromen is een Regionale Adaptatiestrategie (RAS) vastgesteld (december 2023). Hierin wordt de focus op gemeentegrensoverschrijdende klimaateffecten en de meerwaarde van een regionale aanpak bepaald.

Deze pagina is gebouwd op 05/24/2024 14:26:46 met de export van 05/24/2024 14:20:34