Programma 5 Bouwen, Wonen en Milieu

Trends en ontwikkelingen

De energietransitie is een grote, complexe en langdurige opgave die vanuit dit programma integraal is opgepakt. De nieuwe Energienota die dit jaar is opgesteld en aan de raad ter vaststelling is voorgelegd, geeft hier voeding aan.

In 2023 is gestart met het opstellen van een vijf wijkuitvoeringsplannen (WUP’s). Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de stakeholders (met name inwoners, woningbouwcorporaties en netbeheerders) en vraagt om zorgvuldig proces.

Ook voor de industrie vragen de extreem hoge energiekosten aandacht. Er is in gezamenlijkheid gekeken naar (meer) mogelijkheden voor energiebesparing, –opwekking en -deling. We ondersteunen en faciliteren vanuit de gemeente in de energietransitie van de bedrijven. We nemen met de nieuwe Industrietafel Emmen een regierol bij het verbinden van bedrijven en sectoren. Daarbij werken we samen met andere organisaties, zoals provincie Drenthe, Samenwerkende Bedrijven Drenthe, RUD, Ondernemend Emmen en Energiefonds Drenthe. Via een Europees Interreg project worden hiervoor middelen en kennis ingezet.

Daarnaast werken we samen met de provincie Drenthe aan innovatieve concepten en oplossingen om de energietransitie te versnellen, bijvoorbeeld door het voorkomen van netcongestie (als de vraag naar transport van elektriciteit groter wordt dan de capaciteit van het net (ORTESE)).

De productie van zonne- en windenergie, de elektrificatie van de industriële processen en de warmtetransitie van de gebouwde omgeving vragen een nauwe, structurele en wederkerige samenwerking met de netbeheerder en diverse stakeholders.

In 2022 is een motie door de raad aangenomen die het college opdracht geeft om beleid uit te werken voor de realisatie van kleine windmolens (erfmolens) bij agrarische- en glastuinbouwbedrijven. De beleidsnotitie Erfmolens is in 2023 vastgesteld door de raad.

Deze pagina is gebouwd op 05/24/2024 14:26:46 met de export van 05/24/2024 14:20:34