Programma 6 Inkomensondersteuning

Wat hebben we gedaan en bereikt?

In de navolgende doelenboom is voor programma 6 schematisch per taakveld de relatie weergegeven tussen de doelen (wat hebben we bereikt) en de prestaties (wat hebben we daarvoor gedaan). Bij de prestaties en de prestatie-indicatoren is aangegeven in hoeverre deze zijn gerealiseerd. Dit programma draagt zoals gezegd met name bij aan de opgave 'Rondkomen', maar heeft ook een relatie met ‘Ontwikkelen en 'Goedvoelen'. Wij focussen hierbij op kinderen, jongeren en hun ouders, zodat de jeugd het beter krijgt dan generaties voor hen. We bieden de mogelijkheden om alles uit zichzelf te kunnen halen. Waarbij kinderen in een kansrijk en veilig thuis opgroeien tot zelfstandige inwoners die actief deelnemen aan de samenleving en sociaal en economisch zelfredzaam zijn.

Doel

Prestatie

Zoveel  mogelijk inwoners kunnen geheel of gedeeltelijk in hun eigen levensonderhoud voorzien. 

xMedio juni 2023 is het integrale beleidskader Sociaal Domein ‘Erbij horen en meedoen in Emmen!’ vastgesteld. Toekomstig wordt in doe-agenda’s vastgelegd hoe we gaan werken aan de opgaven Rondkomen, Goedvoelen en Ontwikkelen. Door middel van de doe-agenda's wordt concreet gemaakt op welke manier we in de toekomst stappen gaan zetten op gebied van o.a. duurzame inzetbaarheid, het verlagen van het aantal uitkeringen en het ondersteunen van jongeren en mensen die nu nog een kleine baan hebben. Daarnaast willen we gaan inzetten op inwoners met een grote(re) afstand tot de arbeidsmarkt. 

Via onze partners Menso en EMCO wordt ingezet op ontwikkelen. Daarnaast wordt ingezet op preventie om te voorkomen dat mensen in een uitkeringssituatie belanden 

We willen de komende jaren extra inzetten op het vergroten van de arbeidsparticipatie van kwetsbare inwoners. Dat kan zowel met een directe investering gericht op verschillende vormen van arbeidsparticipatie waarbij we ook besparingen realiseren of indirect door het wegnemen van een aantal grote belemmeringen.

Zoveel mogelijk inwoners leven boven het bestaansminimum en hebben geen problematische schulden.

De werkwijze m.b.t. vroegsignalering biedt mogelijkheden tot verbetering. Samen met onze partners vindt een doorontwikkeling plaats. 

We willen het inkomensbeheer anders inrichten. Het contract met Plangroep is opgezegd, op dit moment wordt een nieuwe werkwijze opgezet waarbij keuzevrijheid voor de inwoner centraal staat.

Zoveel mogelijk inwoners leven boven het bestaansminimum en hebben hun financiën op orde.

Omdat er bij vroegsignalering al sprake is van schuldenopbouw worden de mogelijkheden tot pre-vroegsignalering ook onderzocht met onze partners en waar mogelijk al in gang gezet. Vroegsignalering is drempelverlagend voor de inwoner. De in te zetten dienstverlening heeft een lichtere vorm vanwege het vroegtijdige contact.

Het Jongeren Perspectief Fonds is opgenomen in de reguliere werkzaamheden. 

In oktober 2022 is een convenant ondertekend met meerdere bewindvoerders, de zogenoemde E-aanpak. Het doel hiervan was bewindvoeringskosten terugdringen en gebruik maken van het adviesrecht. Eind 2023 zijn de resultaten van deze aanpak geëvalueerd en stellen we een plan op voor de doorontwikkeling.

De implementatie van de werkpremie (de inzet om werken meer lonend te maken) volgt nog. De werkpremie betreft een raadsbevoegdheid. Hiervoor dient de re-integratieverordening gewijzigd te worden. Tevens dienen er nog keuzes gemaakt te worden over de wettelijke grondslag van de werkpremie, aangezien de werkpremie vooralsnog een buitenwettelijk karakter kent. Echter zal hiermee op de wetswijziging 2025 vooruitgelopen worden. Tevens voldoet het huidige betalingssysteem voor de uitvoering van de werkpremie niet. Dit dient nog gerealiseerd te worden. De verwachting is dat de verordening in juni 2024 aan de raad ter besluitvorming zal worden aangeboden. 

Schuldhulpverlening en minimaregelingen zijn gemakkelijk vindbaar voor inwoners en laagdrempelig om gebruik van te maken. Vanuit een integrale aanpak wordt toegewerkt naar duurzame oplossingen.

Het Geldloket wordt continue verder ontwikkeld. Hierbij is er meer en meer aandacht voor maatwerk. Het Geldloket is gericht op vroegsignalering en preventie van (problematische) schulden en armoede. Inwoners met schulden of het risico op problematische schulden worden ondersteund met informatie en advies.

Ondernemers kunnen zich (vanaf medio oktober 2023) melden bij Menso met financiële problemen of vragen over financiën. 

Bij de begroting 2023 is besloten voor de Doe mee-webshop de inkomensgrens te verhogen van 110% naar 120%. Deze verhoging wordt vastgelegd in verordening en beleidsregels. Het gebruik van de minimaregelingen in de Doe Mee Webshop ligt op 71,7%. We ondernemen acties om inwoners te attenderen om hun beschikbaar budget. 

Deze pagina is gebouwd op 05/24/2024 14:26:46 met de export van 05/24/2024 14:20:34