Programma 3 Veiligheid

Wat hebben we gedaan en bereikt?

In de navolgende doelenboom is voor programma 3 schematisch per taakveld de relatie weergegeven tussen de doelen (wat hebben we bereikt) en de prestaties (wat hebben we daarvoor gedaan). Bij de prestaties en de prestatie-indicatoren is aangegeven in hoeverre deze zijn gerealiseerd.

Doel

Prestatie

Met bedrijven en instellingen verbeteren we de fysieke/externe veiligheid. De effecten van de Omgevingswet moeten worden getoetst aan het gemeentelijk fysieke/externe veiligheidsbeleid.

In 2023 hebben we ons voorbereid op de komst van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging (Wkb). De Omgevingswet is op 1 januari 2024 ingegaan. Op dezelfde datum is de Wkb stapsgewijs ingegaan.  Nieuwe werkprocessen zijn ingericht.

We dragen door het verbinden van voorwaarden aan vergunningen en het ondersteunen van de organisatie bij aan het veilig plaatsvinden van evenementen.

We beperken de impact van crises en rampen in het fysieke/sociale domein

In 2023 is de Crisis Management Organisatie (CMO) operationeel geworden. Er is een inhaalslag gemaakt met trainingen en bijeenkomsten voor crisisfunctionarissen. Hierin wordt door de VRD, in samenwerking met de gemeenten, geïnvesteerd.

Prestatie-indicator: het CMO is volledig bezet en geprepareerd op crises en rampen in de algemene zin van het woord.

Met inwoners zorgen we voor inclusieve wijken/ dorpen, waarin jongeren veilig kunnen opgroeien en ruimte is voor diversiteit.

We geven uitvoering aan de lokale aanpak terugdringen huiselijk geweld, kindermishandeling, seksueel geweld en de aanpak alcohol- en middelenmatiging jeugd. Er ligt een vertaling van het regionale uitvoeringsprogramma "Geweld hoort nergens thuis" naar doelen en resultaten voor de gemeente  Emmen. Dit omvat onder meer een ontwikkelplan gericht op het tegengaan van huiselijk geweld en kindermishandeling (zie ook Programma 9).

Om de afnemende tolerantie jegens elkaar aan te pakken is structureel aandacht voor het thema discriminatie noodzakelijk. Vanuit het rijk hebben we voor dit onderwerp dan ook een financiële bijdrage ontvangen. Dit wordt aangewend voor een (lokale) aanpak van discriminatie. In juni 2023 is de lokale aanpak vastgesteld door het college en ter informatie naar de raad gestuurd. De startnotitie is in uitvoering.

We verminderen overlast en onveilige situaties van en door (kwetsbare) inwoners.

In 2023 maakten we met (zorg) partijen afspraken over op- en afschalen van zorg en over casus - en procesregie, de zogeheten Aanpak Voorkomen Escalatie (AVE). Daarbij versterkten wij eveneens de gemeentelijke (regie) rol bij complexe zorg-vraagstukken.

We zetten in op adequate, toekomstbestendige handhaving die zichtbaar is in dorpen en wijken. Onze inzet in de wijken en dorpen stemmen we af met de EOP's. Met politie worden afspraken gemaakt over rol/positie en informatie-uitwisseling tussen wijkagenten en de BOA’s.

We voeren de gefaseerde ketensamenwerking door als werkwijze voor gezinnen waar de veiligheid in het geding is.

In 2023 werken we volgens de regionale afspraken met de hoog complexe zorg/ beveiligde bedden.

Iedereen kan veilig deelnemen aan het verkeer.

In 2023 wordt een uitvoeringsprogramma Verkeersveiligheid opgesteld dat aansluit bij het landelijk Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 (SPV 2030). Hiervoor wordt een set aan risico-indicatoren oftewel safety performance indicators (SPI's) geformuleerd.

Voorbereiding aanpak van 4 gevaarlijke kruispunten gestart. Realisatie uiterlijk eind 2027 gereed. Betreft locaties:

- Houtweg – Laan van de Marel
- Statenweg – Veldlaan
- Boslaan – Houtweg
- Nieuw-Amsterdamsestraat – Brinkenweg

Met partners willen we de ondermijning verstoren.
Daarbij versterken we de ambtelijke en bestuurlijke weerbaarheid.

We voeren de activiteiten in het Actieplan Ondermijning uit. Samen met Ondernemend Emmen hebben we een ondermijningscontainer naar Emmen gehaald. Dit om ondernemers bewust te maken van ondermijningssignalen. Ook hebben we bepaalde branches die een verhoogd risico lopen op ondermijning, als speerpunt benoemd.

In Drents verband zijn we een samenwerkingsverband met de andere overheden gestart voor een gezamenlijke ondermijningsaanpak. Dat resulteert in de Drentse Aanpak Ondermijning in 2024.

We versterken de cyberweerbaarheid van onze gemeente door onze eigen veiligheid op orde te hebben en inwoners voor te lichten.

We blijven investeren in de veiligheid van onze systemen door uitvoering van de nodige testen/onderzoeken en gerichte interne voorlichting. We blijven ervoor zorgen dat onze (crisis)organisatie voorbereid is op cybersecurity. In 2023 heeft de eerste cybersecurityoefening plaatsgevonden. Vervolgoefening in BOCE-verband is in voorbereiding. Daarnaast hebben we met Ondernemend Emmen een bijeenkomst voor het MKB georganiseerd.

Deze pagina is gebouwd op 05/24/2024 14:26:46 met de export van 05/24/2024 14:20:34