We bevinden ons in een transitie naar een slimme, duurzame groene economie en samenleving. Hierbij staan we voor grote opgaven die voortkomen uit het Klimaatakkoord en de bijbehorende Energietransitie en reductie van stikstof en CO2 uitstoot. Daarnaast worden we geconfronteerd met geopolitieke ontwikkelingen, inflatie en koopkrachtdaling, toenemende krapte en veranderende vraag op de arbeidsmarkt én de nasleep van corona. De vorming van een nieuw kabinet zal een nieuwe politieke werkelijkheid met zich meebrengen voor genoemde transities.
Deze complexe opgaven kunnen alleen samen met partners worden opgepakt, waarbij kennisontwikkeling, innovatief vermogen en vernieuwend onderwijs cruciale bouwstenen zijn. Om de ontwikkeling van deze bouwstenen en de samenwerking die daarvoor nodig is een krachtige impuls te geven, is Greenwise Campus opgericht. Een initiatief van NHL Stenden, Rijksuniversiteit Groningen, Drenthe College, provincie Drenthe en gemeente Emmen, waarbij samen met bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen inhoudelijke agenda’s worden ontwikkeld.
Investeren in menselijk kapitaal en duurzame inzetbaarheid, ook bij werkgevers, is belangrijker dan ooit. Duurzame inzetbaarheid is één van de doelstellingen van het recent opgestelde Human Capital plan waar we vanaf 2023 met noordelijke stakeholders uitvoering aan geven.
Samen met bedrijven en andere stakeholders hebben we ook in 2023 gewerkt aan toekomstbestendige aantrekkelijke bedrijventerreinen, waarbij onder andere duurzame energie en klimaatadaptatie belangrijke pijlers zijn. Hierbij wordt gekeken hoe de gemeente de bedrijven met kennis kan ondersteunen en bedrijven kan faciliteren bij de energietransitie. Digitalisering is hiermee onlosmakelijk verbonden.
Ondanks de uitdagingen waar we voor staan en aan werken, staan “alle seinen voor Emmen op Groen”. Dat is de conclusie uit het onderzoek van het bureau E&E advies dat voor het Dagblad van het Noorden de economie van Emmen onder de loep heeft genomen. Er kunnen prima cijfers worden overlegd, en op een aantal punten doet Emmen het zelfs beter als het landelijk gemiddelde. Zo is sinds twee jaar de werkloosheid in Emmen met 3,4 procent lager dan gemiddeld in ons land (3,5 procent). In anderhalf jaar tijd kwamen er ruim duizend banen bij. Ook ontwikkelden acht van de veertien sectoren zich in Emmen beter dan landelijk. Het gaat hierbij om landbouw, industrie, handel, vervoer en opslag, horeca, zakelijke diensten, onderwijs en overige diensten. Ook bij de komst van nieuwe bedrijven laat Emmen een beter beeld zien dan landelijk.
Deze successen laten zich onder andere verklaren door succesvolle acquisities, voldoende ruimte op bedrijventerreinen, duidelijke focus op sectoren zoals circulariteit en maakbedrijven, sterke samenwerking in de regio, aanwezigheid van voldoende geschoold personeel en de strategische ligging ten opzichte van Duitsland en Scandinavië.
Volgens het onderzoek zijn het vooral inwoners van Emmen die van de aantrekkende groei in Emmen de vruchten plukken. De werkgelegenheid die er in Emmen bij komt, wordt voor een groot deel ingevuld door mensen uit Emmen zelf, waardoor zowel de inkomende als uitgaande pendel van en naar Emmen is afgenomen.