Programma 9 Sociaal Domein

Wat hebben we gedaan en bereikt?

In de navolgende doelenboom is voor programma 9 schematisch per taakveld de relatie weergegeven tussen de doelen (wat hebben we bereikt) en de prestaties (wat hebben we daarvoor gedaan). Bij de prestaties en de prestatie-indicatoren is aangegeven in hoeverre deze zijn gerealiseerd.

Doel

Prestatie

Er is een samenhangend aanbod van voorzieningen binnen het sociaal domein 

 

Op basis van het onderzoek naar de stand van zaken bij de sociale teams in Emmen, starten we met een vervolg om de huidige structuur en werkwijze, in samenwerking met de deelnemende organisaties, door te ontwikkelen.  

 

We borgen dat Stichting De Toegang haar werkwijze rondom regievoering aanpast. Dit wordt meegenomen in de implementatie van het AVE-model (Aanpak Voorkoming Escalatie). 

 

We gaan verder met de aanbevelingen uit de evaluatie van het toegangsproces, waarbij wordt ingezet op het bestendigen en verstevigen van laagdrempelige toegang tot maatwerk. De opbrengsten van het gezamenlijke proces tussen gemeente en Stichting de Toegang ‘verbinden en versnellen’ worden geborgd.  

 

Vanuit de programmalijn Welzijn op Koers en voortvloeiend uit het herijkte meerjarig beleidskader Sociaal domein (Erbij horen en Meedoen in Emmen!) investeren we in (strategisch) partnerschap en regie op het voorliggend veld. Zodat we effectiever en meer in samenhang met elkaar 'de beweging naar de voorkant maken'.  

Er is een samenhangend aanbod van voorzieningen binnen het sociaal domein 

 

Vanuit de transformatieagenda1 werken we met de hoofdaanbieders aan een gebiedsgerichte aanpak om meer algemene en voorliggende voorzieningen te versterken of in te richten.  

 

We starten met de verkenning voor de aanbesteding van de contracten schoonmaakondersteuning en begeleiding die in 2024 aanbesteed moeten worden. 

 

We starten met de verkenning voor de aanbesteding van de contracten voor Beschermd Wonen aanbieders die in 2024 aanbesteed moeten worden. Het huidige contract voor Beschermd Wonen loopt af op 31 december 2024. 

 

We onderzoeken de mogelijkheden tot beleids- en uitvoeringsaanpassingen voor het Wmo-vervoer. 

 

Geleerde lessen uit het project 'Aan de slag met preventie' in het gebied de Velden worden voortgezet en vanuit de herijking Erbij horen en Meedoen in Emmen! naar andere gebieden gebracht. 

Transformatie naar een toekomstbestendig effectief en betaalbaar sociaal domein 

 

Er is een woonzorgvisie opgesteld, waarin ambities over wonen, zorg, welzijn en leefbaarheid zijn opgenomen. 

 

Binnen de herijking van het beleidskader sociaal domein Erbij horen en Meedoen in Emmen! geven we betekenis aan het gedachtegoed van positieve gezondheid. 

 

Vanuit de Regio Deal pijler welzijn faciliteren we het traject met de huisartsen, vertegenwoordigd vanuit de Zuidoost-Drentse huisartsen coöperatie (ZODHC) wat moet leiden tot een actieplan Toekomstbestendige huisartsenzorg. 

 

Om de doorstroom uit Beschermd Wonen en opvanginstellingen te bevorderen wordt uitvoering gegeven aan het convenant Weer Thuis! dat is afgesloten met woningcorporaties en betrokken (gecontracteerde) zorgaanbieders. In 2023 zullen de gemaakte afspraken geëvalueerd worden met betrokken partijen. 

Er is een inclusieve samenleving waar iedereen onderdeel van mag en kan zijn en waaraan iedereen mee kan doen.  

 

Er zijn met buurtbewoners activiteiten uitgevoerd om de acceptatie van mensen met een psychische kwetsbaarheid te vergroten. 

 

Er wordt uitvoering gegeven aan inwoneracties op het gebied van acceptatie, zichtbaarheid en veiligheid van lhbti+-personen. Het Regenboogbeleid is herzien (inclusief aandacht voor gendergelijkheid).  

 

Er wordt uitvoering gegeven aan de motie toegankelijkheid.  

Iedereen kan meedoen naar vermogen. 

 

Er is een plan opgesteld voor een sluitende aanpak om de overgangen voor inwoners tussen onder andere (meer) algemeen toegankelijke voorzieningen, beschut werk en arbeidsmatige dagbesteding te versoepelen. Dit maakt onderdeel uit van het nieuwe participatiebeleid. Denk hierbij aan Menssupport, waarbij inwoners die al langer werkloos thuis zitten op laagdrempelige wijze worden geactiveerd.  

Iedereen kan meedoen naar vermogen. 

Er wordt uitvoering gegeven aan de nieuwe Wet Inburgering, waarbij iedere volwassen statushouder een leertraject en arbeidsre-integratietraject krijgt aangeboden om de integratie zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. 

 

Als gemeente stimuleren we samen met onze uitvoeringspartner Menso deeltijd werk.  

 

Een nieuw integraal participatie beleidskader is vastgesteld. Dit is opgegaan in het integrale beleidskader sociaal domein Erbij horen en Meedoen in Emmen!  

 

Een regionale aanpak jeugdwerkloosheid is binnen de Arbeidsmarktregio Drenthe opgesteld en vastgesteld.  

Inwoners krijgen hulp en ondersteuning op maat, zoveel mogelijk thuis in gezin, op school en in buurt. 

 

Met 'Perspectief op Jeugd' werken we aan een transformatiebeweging waarbij wordt ingezet op het gewone leven (wat gaat goed), een integrale aanpak, matched care en ondersteuning met oog voor de context. 
We geven dit vorm middels de pilots: 

  • ‘Passend onderwijs – jeugdhulp’ 
  • 'POH Jeugd’ (uitbreiding) 
  • ‘Gezinscoach’ 

Door te focussen op de transformatiebeweging en het versterken van het gewone leven, vermindert uiteindelijk ook de instroom in de geïndiceerde jeugdhulp of wordt deels voorkomen. De transformatiebewegingen worden onderdeel van de Doe agenda van het beleidskader Erbij Horen en Meedoen in Emmen! 

Kinderen groeien veilig en gezond op zoveel mogelijk in de eigen omgeving.  

 

Er ligt een vertaling van het regionale uitvoeringsprogramma 'Geweld hoort nergens thuis' naar doelen en resultaten gemeente Emmen. Dit omvat o.a. een ontwikkelplan gericht op het tegengaan van huiselijk geweld en kindermishandeling 

 

In 2023 richten we ons vooral op het versterken van de lokale infrastructuur en de samenwerking. We willen er eerder bijzijn en erger voorkomen. 
Ook zetten we in op het versterken van de signalering vanuit het onderwijs en kinderopvang. 

Er is goede en bereikbare gezondheidszorg voor inwoners. 

 

Er is een regiobeeld GGZ opgesteld, waarbij op regionaal en lokaal niveau inzichtelijk is of en welke effecten de afbouw van GGZ-bedden heeft op het gemeentelijk domein. Dit regiobeeld wordt jaarlijks geactualiseerd.  

 

We onderzoeken of de wijkgerichte aanpak in Emmen-Oost en Emmen-Zuid waarbij welzijn, begeleiding en behandeling dicht bij de inwoners met ernstig psychiatrische aandoeningen (EPA) is georganiseerd (Optimaal Leven) kan worden uitgebreid naar andere gebieden. 

 

We stellen een kwaliteitskeurmerk op voor Beschermd Wonen aanbieders. Het keurmerk gaat voor zowel gecontracteerde aanbieders als niet-gecontracteerde aanbieders gelden. Het kwaliteitskeurmerk wordt meegenomen in de inkoop Beschermd wonen 2025. 

 

In het kader van de Regio Deal sluiten we aan bij de pijler welzijn Kansen voor kinderen. Met de inzet op Integrated Care en Kansen voor kinderen Emmen willen we komen tot een integrale benadering van (voorliggende) ondersteuning op zowel school als binnen de context van het gezin. 

 

Er is voor gezinnen met kinderen in het gedwongen kader een goede overgang georganiseerd naar het vrijwillig kader. Lokaal maken we hierbij gebruik van de regionale ontwikkelingen van de Drentse Experttafel (Dext) en de inzet van zorgmakelaars.  

 

Versterken van gezondheid op basis van het beeld van gezondheid in Emmen is onderdeel van visie en de doe-agenda’s van het herijkt beleidskader Erbij horen en Meedoen in Emmen! 

 

Programma M&GEZOND wordt doorgezet en doorontwikkeld als onderdeel van het herijkt beleidskader Sociaal Domein Erbij horen en Meedoen in Emmen! 

 

Het Lokaal Preventieakkoord Emmen wordt samen met partners doorgezet vanuit beleidskader strategienota en herijkt beleidskader Erbij horen en Meedoen in Emmen! Thema’s hierin zijn: mentale gezondheid, eenzaamheid, gezond gewicht en middelengebruik. 

 

We zijn aangesloten bij de coalitie Eén tegen Eenzaamheid van het ministerie van VWS. Samen met partners en inwoners ontwikkelen we een lokale aanpak waarin we (zeer) ernstige eenzaamheid voorkomen door eenzaamheid bespreekbaar te maken. 

Deze pagina is gebouwd op 05/24/2024 14:26:46 met de export van 05/24/2024 14:20:34